Kui suhkrud ja õlid välja arvata, sisaldavad kõik taimsed toiduained valke. Suurima valgusisaldusega on kaunviljad, sojatooted, seemned, pähklid, teraviljad ja mõningad köögiviljad.
Kaunviljadel on oluline koht tervislikus toitumises, sest:
- kaunviljad on odavad, maitsvad, rikkaliku valgu- ja teiste toitainete sisaldusega;
- kaunviljad sisaldavad vähe rasva, kuid palju lahustuvaid kiudaineid, mis aitavad alandada kolesterooli ning hoida veresuhkrut kontrolli all;
- kaunviljade söömine alandab diabeedi, südamehaiguste ja rasvumise riski.
Pakume Sulle katsetamiseks magustoiduretsepti, mis on ühtaegu maitsev ja aitab menüüsse rohkelt valku lisada. Meie brownie retseptis on peamiseks koostisosaks mustad oad. Mustades ubades on rohkelt valku ja süsivesikuid. Need on maitselt pehmed ning kergelt magusad, peale selle ei tule browniet süües mõttessegi, et see võiks olla tehtud ubadest.
Retseptis toodud kogustega valmib 9 portsjonit. Makrotoitainete kogused on arvutatud ühe portsjoni kohta.
Valmistamine:
Lisa kõik koostisosad (ka datlite leotusvesi) blenderisse või köögikombaini. Blenderda ühtlaseks massiks. Seejärel vala segu võiga määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud ruudukujulisse küpsetusnõusse.
Küpseta temperatuuril 180°C eelsoojendatud ahjus 30-35 minutit või seni, kuni brownie’d on pragunenud, pealispind pole enam pehme ning servad tõmbuvad panni külgedelt eemale. Keskele torgatud tikk peaks välja tulema puhas, kuid ole ettevaatlik, et mitte üle küpsetada, sest brownied kuivavad kiirelt.
Pärast küpsetamist lase brownie’del täielikult jahtuda ning lõika seejärel meelepärasteks tükkideks.
Head küpsetamist!